This unique double lot in Somerville, MA came with a beautiful orchard filled with fruit trees and flowers.  The new design seeks to unify the home with its landscape through a contemporary,  single story addition attached to the rear of the original house and reaching out into the orchard.  The original gabled house is preserved at the front of the lot, and used as private bedrooms, with a portion of the first floor set aside for entry.   
       
     
 photo: Jane Messinger
       
     
 photo: Jane Messinger
       
     
 photo: Jane Messinger
       
     
 photo: Jane Messinger
       
     
 photo: Jane Messinger
       
     
 The entry sequence to the house is re-orchestrated to guide visitors up a stone walkway and under a cherry tree which marks the entry to the home strategically placed at the intersection of the public spaces in the new wing and private spaces which are contained within the original gable-roofed house.  
       
     
Lauer_2.jpg
       
     
Lauer-elev1.jpg
       
     
BackPorch_Page_10.jpg
       
     
 This unique double lot in Somerville, MA came with a beautiful orchard filled with fruit trees and flowers.  The new design seeks to unify the home with its landscape through a contemporary,  single story addition attached to the rear of the original house and reaching out into the orchard.  The original gabled house is preserved at the front of the lot, and used as private bedrooms, with a portion of the first floor set aside for entry.   
       
     

This unique double lot in Somerville, MA came with a beautiful orchard filled with fruit trees and flowers.  The new design seeks to unify the home with its landscape through a contemporary,  single story addition attached to the rear of the original house and reaching out into the orchard.  The original gabled house is preserved at the front of the lot, and used as private bedrooms, with a portion of the first floor set aside for entry.

 

 photo: Jane Messinger
       
     

photo: Jane Messinger

 photo: Jane Messinger
       
     

photo: Jane Messinger

 photo: Jane Messinger
       
     

photo: Jane Messinger

 photo: Jane Messinger
       
     

photo: Jane Messinger

 photo: Jane Messinger
       
     

photo: Jane Messinger

 The entry sequence to the house is re-orchestrated to guide visitors up a stone walkway and under a cherry tree which marks the entry to the home strategically placed at the intersection of the public spaces in the new wing and private spaces which are contained within the original gable-roofed house.  
       
     

The entry sequence to the house is re-orchestrated to guide visitors up a stone walkway and under a cherry tree which marks the entry to the home strategically placed at the intersection of the public spaces in the new wing and private spaces which are contained within the original gable-roofed house.  

Lauer_2.jpg
       
     
Lauer-elev1.jpg
       
     
BackPorch_Page_10.jpg